Παρατηρητήριο

1. Η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου και η Αιολική Γη Α.Ε. προς την ενεργειακή απεξάρτηση της Σίφνου από ορυκτά καύσιμα.

Η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου ( Σ.Ε.Σ. - http://sifnosislandcoop.gr/index.html) αποτελεί την πρώτη ενεργειακή εταιρεία συνεταιριστικού χαρακτήρα στον ελλαδικό νησιωτικό χώρο. Η Αιολική Γη Α.Ε. έχει την τιμή να συνεργάζεται με τη Σ.Ε.Σ. προς την ενεργειακή ανεξαρτησία του νησιού. Ήδη στον κύκλο Σεπτεμβρίου 2016 υποβλήθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η αίτηση για την έκδοση της άδειας παραγωγής υβριδικού σταθμού αποτελούμενου από αιολικό πάρκο και αναστρέψιμο υδροηλεκτρικό με θαλασσινό νερό. Διαβάστε περισσότερα...

 

2. Νησιά Φερόε: 100% έως το 2030.

Τα νησιά Φερόε αποτελούν ένα απομονωμένο νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου 200 ναυτικά μίλια βόρεια της Σκωτίας και 230 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ισλανδίας, με 50.000 μόνιμους κάτοικους. Η διείσδυση Α.Π.Ε. (αιολική και υδροδυναμική ενέργεια) είναι ήδη σημαντική στο αυτόνομο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, ξεπερνώντας σε ευνοϊκές περιπτώσεις στιγμιαία ποσοστά της τάξης του 90%. Οι κάτοικοι των νησιών Φερόε έθεσαν πρόσφατα ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο: την 100% ενεργειακή απεξάρτησή τους από ορυκτά καύσιμα αναφορικά με τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό, θέρμανση και τον τομέα μετακινήσεων στη στεριά. Για το λόγο αυτό διοργανώθηκε στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2016 από τον τοπικό διαχειριστή SEV του δικτύου (http://www.sev.fo) ένα άκρως ενδιαφέρον συνέδριο με τίτλο «100by2030» (http://www.100by2030.org/), το οποίο η Αιολική Γη Α.Ε. προσκλήθηκε για να το παρακολουθήσει. Διαβάστε περισσότερα…

 

3. Το Ευρωπαϊκό έργο TILOS

Το Ευρωπαϊκό έργο TILOS αποτελεί ένα σημαντικό, καινοτόμο έργο έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο εγκρίθηκε ως πρώτο ανάμεσα σε 80 άλλα ανταγωνιστικά έργα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon 2020. Επικεφαλής του έργου είναι η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος (http://www.sealab.gr) του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά). Το έργο ενώ φέρει εθνική ταυτότητα αποτελεί ταυτόχρονα πολυεθνική προσπάθεια με συμμετοχή συνολικά 13 ευρωπαϊκών εταίρων. Οι εταίροι του έργου προέρχονται από 7 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία).

Συντονιστής έργου: ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα (Πρώην ΤΕΙ Πειραιά)
Έναρξη Έργου: 1/2/2015
Διάρκεια Έργου: 4 χρόνια
Iστότοπος & e-mail: www.tiloshorizon.eu, tilos@tiloshorizon.eu
Επικοινωνία: Ζαφειράκης Δημήτρης, τηλ: 210 5381580, e-mail: dzaf@teipir.gr. Διαβάστε περισσότερα…